Kuidas tulla toime dementse lähedase eest hoolitsemisega?

24 mai, 2021

Kui vanainimesel on tekkinud keskmisest suurem hajameelsus, tujukus, ta kipub unustama inimeste nimesid ja meelest lähevad ka kõige igapäevasemad toimingud, siis tuleks kontrollida, kas tegemist võib olla dementsusega.

Eestis on kokku üle 22 000 dementse inimese, kes vajaksid abi ja hoolt. Enamik neist elab oma kodus, sest kui dementsus ei ole veel liialt kaugele arenenud, saab inimest väga edukalt toetada tema tavakeskkonnas. Kuidas saaksid sina oma lähedast kõige paremini aidata?

Dementsus

Dementsus on progresseeruv kesknärvisüsteemi haigus, mille tagajärjel hukkuvad närvirakud peaajus. Haiguse käigus kaotab inimene järk-järgult võimekust taju, tunnetuse ja eesmärgipärase käitumise osas, kuni see hakkab oluliselt segama tema igapäevast toimetulekut. Haigust võib esineda ka juba neljakümnendates eluaastates, kuid suurim risk haigestuda on loomulikult eakatel ning peamiselt kannatavad dementsuse all siiski üle 65-aastased inimesed.

Eaka eest hoolitsemine

Dementse eaka eest tuleb kindlasti hoolt kanda, sest tegemist ei ole pelgalt hajameelsusega. Su lähedane vajab keskmisest rohkem abi just seetõttu, et haigusest tingituna võib ta unustada ka kõige igapäevasemad toimingud – näiteks ravimeid võtta, uksed lukustada, pliidi välja lülitada või süüa.

Kui sinu dementne lähedane saab veel enam-vähem ise hakkama, on tema abistamiseks vaja varuda küll natukene rohkem aega ja kannatust, kuid koduses keskkonnas on see täiesti võimalik. Kui haigus on juba edasi arenenud, ei tohiks eakat enam üksinda jätta ja keegi peaks temaga igapäevaselt tegelema, et kõik oleks kontrolli all.

Selleks, et dementsusega elavate inimeste elukvaliteeti võimalikult kaua kõrgena hoida, on võimalik väga palju ära teha. Et ennetada probleeme, mis dementsel inimesel tekkida võivad, tuleks välja mõelda, kus ja kuidas oleks tal kõige turvalisem? Mida teha, kui temaga on vaja kuskile minna? Kuidas ta kodus üksinda hakkama saab?

Hooldaja aitab!

Siin tuleb appi CareMate! Saame sulle pakkuda oma ala spetsialiste, kes aitavad su vanemal probleemideta kodus hakkama saada. Kui dementsus ei ole veel kaugele arenenud, saab hooldusabi osutaja eaka kodus toimetada täpselt nii kaua ja nii paljude asjadega, nagu sa soovid.

Kui dementsus on juba edasi arenenud, vajab eakas juba natukene rohkem aega ja tuge. Kui sa ise oled aga väsinud ja üle koormatud, ära lase stressitasemel veelgi kõrgemale tõusta, vaid telli endale abijõudu. Sa ei pea üksinda kõikide nende toimetustega hakkama saama ega kogu oma vaba aega ja energiat dementse lähedase eest hoolitsemiseks kulutama. Võta see aeg hoopis endale taastumiseks!

Veelgi kaugemale arenenud dementsuse korral peaks arvestama juba pikema hooldusabilise ajaga. Sellisel juhul toetab hooldaja sinu lähedast kõikides tegevustes, mis eakale rasked tunduvad. See vähendab sinu suurt murekoormat ja stressi. Ja mis peamine – sul on teadmine, et kõik on korras – rohud saavad võetud, söögi tegemine on turvaline ja ka jutukas seltsiline on alati olemas.

Hooldusabilise teenus

Hooldusabilise broneerimine on äärmiselt lihtne. Sul on võimalik luua vanemale hooldusplaan, kuhu saad kirja panna kõik päevad ja kellaajad, mil ühe või teise tegevusega abi vajad. Seejärel otsib CareMate’i meeskond sulle ise parimad võimalikud hooleandjad, kes saavad appi tulla.

Tutvu kõikide CareMate’i hooleandjatega. Hooldajate juures on võimalik näha ka tagasisidet ning hinnanguid. Vali endale sobivaim hooldusabiteenuse teostaja, kes aitab su vanemal igapäevaste toimetustega hakkama saada.

Kas hooldaja on ikka tasemel? Sellepärast ei pea sa üldse muret tundma, sest CareMate’i spetsialistid on oma ala professionaalid. Oleme teinud igale inimesele, kes soovib hooleandjaks tulla, põhjalikud taustauuringud, et kõik oleks võimalikult turvaline. Lisaks on nad läbinud vastavad koolitused, kuidas vanainimeste kõrge vanuse tõttu tekkinud eripärade korral käituda. Võid kindel olla, et meiega on su dementne lähedane heades kätes!

Spetsialistid teavad, kuidas dementsusega toime tulla ja aitavad suure rõõmuga. Tähtis on, et vanainimene oleks hoitud ja saaks oma toimingud tehtud. Ka praegusel koroonaperioodil rakendame kõiki turvameetmeid, et hoida sinu vanemat.

Suhtlus dementse inimesega nõuab kannatlikkust, mistõttu peaks tema kodune keskkond olema võimalikult müravaba ning rahulik. Kõik hooldajad on sellega arvestanud ja oskavad dementse inimese kodus kõiki reegleid jälgida. Hooleandja saab vanemaga oskuslikult vestelda. Tihti mäletatakse minevikku, detaile lapsepõlvest ja mingeid kindlaid mälestusi, mis kunagi on tekkinud. Kõik tuttavad asjad ümberringi aitavad vanemal neid meenutada ja tekitada turvatunde. Kahjuks on igapäevatoimingud just need, kus tekivad vanainimesel raskused. 

Pikaajalise kogemusega hooldajad

Hooldajatel on pikk kogemus erinevate inimestega tegelemisel ja nende abistamisel. CareMate’i hooldusteenuse osutajate jaoks on suur rõhk ka inimsuhetel. Lisaks on olulised rahulik hääletoon ja selge kehakeel, et inimene mõistaks neid ja tunneks end hästi.

Tiia tagasiside: “Olen väga rahul CareMate’i hooldajatega, sest nendest saab nii palju tuge. Tellisin hooldusabilise üksi elavale isale, kellel on kergemas järgus dementsus. Mul jääb tänu sellele nüüd rohkem aega iseendale. Süda on rahul, sest isa saab oma koduses keskkonnas elamist jätkata ja kõik toimetused saavad tehtud.”

Ükskõik millises arengufaasis sinu lähedase dementsus ka ei ole oleks, vajab ta ikkagi veidi tuge ja hoolt ning seda me ka pakume.

Tel:  588 03 616
e-mail: info@caremate.ee
Või telli kohe www.caremate.ee
Hoolides,
CareMate meeskond