10 NIPPI: Kuidas toetada eakat kodus?

17 aprill, 2024

Eakate toetamine koduses keskkonnas nõuab mõistmist, kaastunnet ning praktilisi oskusi. Koduhooldus pole pelgalt abivahendite paigutamine või ravimite manustamine, vaid sügavalt isiklik protsess. Siin on 10 asjalikku nõuannet, kuidas oma lähedasele turvalist ja toetavat keskkonda luua.

1. Kohanda kodu turvaliseks

Eakate kukkumised on üks levinumaid õnnetusi, mille vältimiseks tuleb kodu hoolikalt ümber kohandada. Eemalda kõik lahtised vaibad, mis võivad komistamisohtu põhjustada, ja paigalda libisemisvastased matid eriti libedatele pindadele (nt vannitoa põrandad). Käepidemed duširuumis ja tualettruumis on samuti hädavajalikud turvaelemendid. Samuti taga, et kodu oleks piisavalt valgustatud, sest hämarad nurgad võivad peita endas ohte. CareMate meeskond rõhutab: “Kodu turvaliseks tegemine on investeering, mis aitab ära hoida paljusid õnnetusi. Eriti oluline on see öisel ajal, kui liikumine on piiratum ja nägemine halvem.”

2. Investeeri kvaliteetsesse tugiteenusesse

Professionaalsed hooleandjad parandavad märkimisväärselt eaka elukvaliteeti, pakkudes vajalikku abi igapäevatoimingutes ja meditsiinilistes küsimustes. “Kvaliteetne tugiteenus on nagu sild pere ja meditsiiniasutuste vahel. Meie kogenud hooldajad ei paku ainult füüsilist tuge, vaid on ka suureks emotsionaalseks toeks,” ütleb Marion Teder. Veendu, et valitud hooleandja oleks koolitatud ja tema taust põhjalikult kontrollitud.

3. Taga regulaarne sotsiaalne suhtlus

Sotsiaalne isolatsioon võib olla sama kahjulik kui füüsiline terviserike. Korralda eakale regulaarseid kohtumisi sõprade ja perega, kaasa arvatud virtuaalkohtumised, mis on eriti olulised praegusel digiajastul. “Sotsiaalne suhtlus stimuleerib vaimu ja aitab vältida depressiooni, mis on eakatel kahjuks sage nähtus,” tõdevad CareMate hooleandjad . Tehnoloogia, nagu videokõned ja sotsiaalmeedias tehtav suhtlus lähedastega võimaldab eakatel püsida ühenduses isegi füüsiliste piirangute korral.

4. Optimeeri ravimite manustamist

Eakatel võib olla keeruline jälgida oma ravimite võtmise graafikut, eriti kui ravimeid on mitu. Kasuta näiteks meeldetuletusprogramme, et aidata neil ravimeid õigesti ja õigeaegselt võtta. Samuti võid alati paluda kellelgi, et silma peal hoida. Selleks on CareMate hooleandjaid võimalik tellida 45 minutilisteks külastusteks. Ühtlasi saavad ravimid võetud ja ka vajadusel muud toimingud tehtud.

5. Toeta füüsilist aktiivsust

Regulaarne kehaline aktiivsus aitab säilitada lihasjõudu, paindlikkust ning vaimset tervist. Lihtsad kodus tehtavad harjutused nagu kõndimine, venitused või isegi aiatööd võivad oluliselt parandada eaka heaolu. Aktiivne eluviis aitab eakatel püsida tervema ja elurõõmsamana. Isegi väikesed tegevused, nagu potilillede eest hoolitsemine või hommikused venitused, on suureks abiks.

6. Jälgi eaka toitumist

Eakate tervislik toitumine on kesksel kohal, et säilitada nende üldine heaolu ja ennetada haiguste teket. Eakate puhul tuleb erilist tähelepanu pöörata piisavale valgu- ja kiudainete tarbimisele ning vedelikupuuduse vältimisele. Kasulik on koostada nädalamenüü koos toitumisspetsialistiga, mis arvestab kõiki eakate erivajadusi, sealhulgas võimalikke toidutalumatusi ja kroonilisi haigusi.

7. Kasuta mälu toetavaid tegevusi

Kognitiivne tegevus on oluline, et aeglustada mäluprobleemide teket või süvenemist. Regulaarne mõttetegevus nagu ristsõnade lahendamine, male mängimine või isegi uue keele õppimine aitab üldjuhul parandada oluliselt eakate kognitiivseid funktsioone. Lisaks on soovitatav integreerida igapäevaelu osaks ka digitaalseid mänge, mis on suunatud mälu ja probleemilahendusoskuste parandamisele.

8. Korrasta finantsid ja dokumendid

Finantside ja oluliste dokumentide korraldamine on oluline selleks, et vähendada eaka inimese stressi ja tagada tema turvatunne. Hoidke kõiki olulisi dokumente nagu testamendid, volitused ja isikutunnistused turvalises kohas, kuhu saab ligi vaid eakas ise ja tema poolt volitatud või tema eest vastutav inimene. Samuti peaks arutama eakaga tema soove ja eelistusi seoses rahaliste küsimustega, et tagada tema autonoomia ja väärikus.

9. Kasuta nutika tehnoloogia abi

Nutikas tehnoloogia võib oluliselt parandada eaka iseseisvust ja turvalisust kodus. Kodused häiresüsteemid, kaugjuhtimisega kodumasinate kasutamine ja isegi lihtsad rakendused, mis aitavad meelde tuletada ravimite võtmist või arsti külastusi, on suurepärased abilised. Lisaks võivad need seadmed aidata lähedastel ja hooldajatel jälgida eaka tervislikku seisundit ja kiiresti reageerida võimalikele hädaolukordadele.

10. Väärtusta eaka isiklikku ruumi ja harjumusi

Eakate isikliku ruumi ja harjumuste austamine on hädavajalik nende heaolu ja õnnetunde tagamiseks. Marion Teder, kes on loonud CareMate, rõhutab: “Iga inimene on unikaalne, ning nende harjumused ja eelistused väärivad tähelepanu ja respekti. See võib hõlmata nii väikeseid asju nagu lemmiksaate vaatamine kindlal kellaajal kui ka suuremaid elukorralduslikke aspekte, nagu kodu kujundus või igapäevane rutiin.” Oluline on luua keskkond, mis ei ainult ei vasta nende füüsilistele vajadustele, vaid ka toetab nende emotsionaalset ja sotsiaalset heaolu.