Aivari lugu lähedase hooldamisest- hooldekodu või teised võimalused?

21 aprill, 2021

Väärikalt vananeda soovime me ise ja seda ka oma lähedastele. Praegusel muutuvas ühiskonnas tuleb leida erinevaid lahendusi. Aivar oli hea meelega nõus rääkima oma kogemusest omastehooldajana, mida kohtab tänapäeval paljudes perekondades. Aivar hoolib väga oma perest ning jagab enda lugu suurima heameelega ka teistele:

“Minu isal oli 2013 aasta alguses insult, mille tagajärel ta langes koomasse. Kuid minu ema järjekindluse ja minu rahalise toetuse abil sai ta juba läbi rohkete enese ületamiste taas liigutama, rääkima ja toimetama. Sellest ajas peale on isa, Tõnu Hanniotti, vajanud iga päev abi söögi tegemisel, liikumisel tuppa-õue, pesemisel ja muudes hügieenitoimintgutes.

Algselt oli isa umbes pool aastat haiglas, alguses intensiivravis, hiljem taastusravi osakonnas. Peale seda sai ta pool aastat ka Villa Benita hooldekodus taastusravi. 2014 – 2019 oli isa oma kodus ja tema abikaasa, minu ema, hooldas teda. 2018 sügisel Ema lahkus ootamatult meie seast ja kogu isa hooldamine jäi minu kanda. 2019 suvel otsustasin isa panna Tabasalu hooldekodusse Pihlakodu. Hooldekodu oli hea, sest minu töö ja 5 tütrega tegelemise kõrvalt ei jää palju aega isale pühandamiseks. 2020 kevadel aga leidsin, et tal on parem elada minuga koos ja organiseerisin talle oma toa uues kodus.

Hooldekodude teenused on kallid ja Covid-19 eriolukorra tõttu oli vaja püsikulude määra vähendada. Selle tõttu tõin isa oma koju elama ning valmistasin ette elutoa koos kõigi vajalike abivahenditega.

Märkasin CareMate reklaame internetis ja olin hiljuti kuulnud ka CareMate asutaja isiklikust loost. Tema entusiasm  hooleandjate online keskkonnast CareMate insipireers mind mõtlema, et see on hea viis toetada ühte pidi inimesi neile hooleandjana tööd pakkudes ja teadmist, et päevasel ajal käib keegi ja aitab isal hakkama saada. CareMate platvormi on lihtne kasutada. Olles keskmisest teadlikum arvuti kasutaja, kulus 5 minutit, et ennast süsteemi ära registreerida ja teine 5 minutit, et teha esimene hooleandja broneering. Iga kord peale tellimust tuleb mugav tagasiside. 

Ma soovitan kindlasti kaaluda iseendale hooldamistööst puhkuse andmist. Kasvõi 2-3 tundi nädalas juba aitab. Teenuse hind on kordades odavam, kui hooldekodus toimetades. Hooldust vajavate inimeste lähedased, kes suuresti muidu ise hakkama saavad, on just kõige õigem sihtgrupp, kellel võiks vaja olla CareMate teenust pereliikmele tellida. See annab iseseisvust ja aega iseenda toimetustega tegelemiseks kõigile.”