Hooldusteenus kodus: Kuidas otsustada, millal on õige aeg?

09 jaanuar, 2024

Ühiskond vananeb ja üha rohkem inimesi seisab silmitsi küsimusega, kuidas tagada nende eakate lähedastele parim võimalik elukvaliteet. Üks oluline võimalus on pakkuda hooldusteenust kodus, mis mitte ainult ei toeta eakat inimest, vaid pakub ka väärtuslikku abi nende lähedastele. Kuid kuidas otsustada, millal on õige aeg hooldusabiline koju kutsuda?

  1. Püsivad terviseprobleemid: Kui eakal inimesel on püsivaid terviseprobleeme, mis mõjutavad igapäevast toimetulekut, võib olla aeg kaaluda professionaalset abi. Näiteks võivad kroonilised haigused nõuda regulaarset jälgimist ja ravijuhiste õiget täitmist, olgu need siis vaimsed või füüsilised.
  2. Ohustavad olukorrad: Kui lähedane on sattunud mitmesugustesse ohtlikesse olukordadesse, nagu kukkumised või unustamine, võib see viidata vajadusele hooldusteenuse järele. Hooldustöötaja saab tagada ohutuse regulaarselt külastusi tehes.
  3. Iseseisvuse kaotus: Kui eakas inimene hakkab kaotama võimet iseseisvalt hakkama saada, näiteks riietuda, toitu valmistada või hügieeniprotseduure teha, on märk sellest, et vajatakse täiendavat tuge.
  4. Taastumine pärast haigust või operatsiooni: Pärast haigust või operatsiooni võib vajalikuks osutuda täiendav abi taastumise perioodil. Hooldusteenus kodus aitab kindlustada, et taastumisprotsess oleks ohutu ja toetav.
  5. Perekonnasisene tugi: Koduhooldusteenus on suurepärane võimalus pakkuda pereliikmetele tuge, eriti kui nad ei saa olla pidevalt kohal. See võimaldab perel jätkata oma igapäevaelu, teades samas, et nende lähedane saab vajalikku abi.
  6. Spetsiifilised hooldusvajadused: Kui eakas inimene vajab spetsiifilist hooldust, mis hõlmab näiteks dementsuse või liikumisraskustega seotud abi, on koduhooldusteenus kohandatav nende konkreetsetele vajadustele.
  7. Eakate elukvaliteedi säilitamine: Hooldusteenus kodus võimaldab eakatel inimestel säilitada oma elukvaliteeti, jäädes samal ajal oma kodus tuttavasse keskkonda. See toetab nende väärikat vananemist ja iseseisvust.
  8. Professionaalne meditsiiniline jälgimine: Kuigi hooldustöötajad ei ole meditsiiniõed, saavad nad siiski jälgida eaka inimese terviseseisundit ning teavitada vajadusel perekonda või meditsiinispetsialisti muutustest.
  9. Vähenenud haiglaravi vajadus: Kodus pakutav hooldusteenus võib aidata vähendada haiglaravi vajadust, kuna eakas inimene saab vajalikku tuge ja jälgimist kodus.

Miks valida hooldusteenus kodus?

  1. Turvalisus ja mugavus: Kodus hooldamine pakub eakale inimesele turvalist keskkonda, kus ta tunneb end kõige mugavamalt. See võib aidata vähendada segadust ja stressi, mis võib tekkida uues keskkonnas.
  2. Sotsiaalne toetus: Hooldusteenus kodus ei tähenda ainult füüsilist abi, vaid ka sotsiaalset toetust. Hooldustöötaja saab olla lähedaseks kaaslaseks, pakkudes vestluspartnerlust ja aktiivset suhtlust.
  3. Tervisenäitajate parandamine: Kodus pakutav hooldusteenus võib aidata säilitada eakate tervisenäitajaid. Näiteks on tõestatud, et positiivne sotsiaalne suhtlus mõjutab positiivselt vaimset tervist, mis omakorda toetab füüsilist tervist. Regulaarne füüsiline aktiivsus ja tervislik toitumine, millele hooldustöötaja võib tähelepanu pöörata, aitavad säilitada kehalist tugevust.
  4. Perekonna koormuse vähendamine: Hooldusteenus kodus aitab leevendada perekonnaliikmete koormust. Professionaalne abi tagab, et eakas inimene saab vajaliku hoolduse, samal ajal kui perekond saab jätkata oma igapäevaelu ja tööd.

Hooldusteenus kodus on oluline samm tagamaks eakale inimesele parim võimalik elukvaliteet. Märgid nagu terviseprobleemid, ohustavad olukorrad ja iseseisvuse kaotus viitavad sellele, et on aeg kaaluda professionaalset abi. Õigeaegne otsus hooldusteenuse kasutamiseks toob kaasa mitmeid positiivseid muutusi nii eaka inimese kui ka tema lähedaste elus. Koduse hooldusteenuse valik tagab füüsilise tervise toetamise regulaarse liikumise ja tervisliku toitumisega, samas kui emotsionaalne heaolu saavutatakse sotsiaalse toetuse ja vestluspartnerluse kaudu.

Hooldustöötaja abiga tagatakse ohutus, enesehooldus ning aidatakse säilitada aktiivset sotsiaalset elu ja osalemist huvitegevustes. See mitte ainult ei leevenda perekonna koormust, võimaldades neil keskenduda enda heaolule ja igapäevaelule, vaid loob ka aluse üldise elukvaliteedi paranemiseks, võimaldades eakal inimesel elada iseseisvalt, väärikalt ja täisväärtuslikult kodus.

Tutvu meie hooleandjatega, kes võiksid vajadusel Sinu lähedasele hooldust pakkuda, siit.

Tagasisidesid CareMate hooleandjatele:

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Täname südamest meie pika-aegset ja alati oodatud hooleandjat Tiinat , kes on sõbralik ja toimekas, kes  otsib ja leiab õige lahenduse, kelle soovitusel oleme soetanud mitmeid abivahendeid, mis meie olukorda leevendavad. Tiina on empaatiline ja kohusetundlik ning teeb oma tööd suure pühendumisega.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Hooldaja Helle on professionaalne ja rõõmsameelne. Ema oli abiga väga rahul! Tänan, Natalja

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Anneli on väga tubli ja abivalmis, kui ka usaldusväärne hooleandja. Meie pere suur abiline.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Minu kogemus on väga meeldiv ja 0len Ingridiga väga rahul.

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Marge külastas mu ema ja ema jäi väga rahule. Kui enne visiiti oli emal ärevus uue inimesega kohtumise ees, siis pärast visiiti oli see asendunud järgmise kokkusaamise ootusega 🙂 Marge leidis emaga kiirelt kontakti ja ühised teemad. Ema vajab eelkõige tuge suurema enesekindluse saamiseks iseseisval hakkamasaamisel ja Marge oskas seda suurepäraselt pakkuda. Marge võttis ka minuga pea koheselt pärast visiidi tellimist ühendust, mis tekitas mõnusalt turvalise ja sooja tunde. Aitäh!

⭐ ⭐ ⭐ ⭐Triin on väga hoolas, abivalmis ja töökas hooleandja. Meie pere on väga rahul.