Kas ja kuidas oleks pärast insulti võimalik jätkata tavapärast elurütmi?

06 juuli, 2021

Insuldi-järgse taastusravi eesmärk on tuua inimene tagasi oma elurütmi ja vähendada kaasnevaid probleeme. Eduka taastumise taga on hea meeskond, kuhu kuuluvad loomulikult meditsiinitöötajad, aga ka inimese ümbruskond, pere, pidev suhtlemine ja positiivne meeleolu. Taastumine tuttavas keskkonnas ja suhtlemine teistega kindlasti mõjutab inimese paranemisvõimet. Kuidas ja kas on võimalik tagada oma lähedase taastumine kodus, jätkates oma isiklike tegemiste ja tööga?

Kullal, Mariliisi ämmal juhtus insult, naine on veetnud pikemat aega erinevates taastusravi- ja hoolekandeasutustes. Ootamatult soovis Kulla tulla raviasutusest koju, kuid päris ise koduse eluga hakkama naine veel ei saanud. Mariliis asus kiiresti otsima hooldajat. „Otsisin internetist koduhooldust pakkuvaid ettevõtteid ja asusin neid läbi helistama, mu valik jäi CareMate peale seetõttu, et ettevõte suutis kõige operatiivsemalt meile hooldaja organiseerida. Väga paljudes asutuses olid vähemalt kuu ajalised ooteajad või ei pakkunud nad kõiki meile vajalikke teenuseid“, räägib Mariliis.

Nii kirjelduse ja piltide järgi leidis CareMate platvormi kaudu Mariliisi perekond abilise Triin, kes oli valmis igapäevaselt aitama ämmal peale insulti kodus taastuma, käia tööpäevade ajal külas, aidata söömise ja vajadusel söögi valmistamisega ning abistada hügieeni toimingutes.

Triin liitus CareMatega platvormi esimesel tegevusaastal, neli aastat tagasi. „Tänu sihikindlale ja meeldivale idee algatajale Marion Tederile tegin õige valiku,“ tuletab meelde hoolesõber. Triin on alati nautinud inimestega suhtlemist, peale 20-aastast kogemust müügi- ja turundusemaailmas otsustas ta läbida CareMate kursused patsientide hooldamisel. Juba 2020.aastal asus naine tööle ITK siseosakonna hooldajana, kust ta omandas kogemusi ja oskusi juurde. 

Esimesel kohtumisel hoolesõbra Triinuga osales Kulla pereliige, kes selgitas mida ta täpsemalt vajab,  kuna  naine ise rääkida veel ei saanud. Nüüd on Kulla tervis paranenud, ta saab ise hakkama söögitegemise ja söömisega, taastumas on ka kõneoskus. Triinu peamine fookus on hetkel abi igapäevaste harjutuste teostamises, selleks et Kulla saaks heasse füüsilisse normi. Mariliis mainis, et perekond usaldab Triinu professionaalsust ning nad on kindlad, et kui midagi on hoolduskavas vaja muuta, saavad nad sellest hooleandja kaudu teada. Kulla aga ootab tihti Triinu akna peal, sest ta alati teab mis kell tema hoolesõber külla tuleb.

Iga hoolealune on Triinu sõber

‘’Olen rõõmus oma kahe sõbra üle, kes ootavad mind iga nädal paar korda. Jah, kõik visiidid on emotsionaalsed nii positiivses, kui vahel ka negatiivses võtmes. Kõik päevad pole vennad. On naeru ja nuttu, aga aja jooksul olen õppinud suunama sõbra tähelepanu heale ja teda kuulanud. Võib-olla peaks isegi psühholoogiat õppima… Rõõmsad hetked on näiteks jalutuskäik päikeselise ilmaga, kabe mängimine ja raamatu või ajalehe ettelugemine. Igal inimesel on erinevad soovid selleks, kuidas vaba aega veeta.

Põnevaid ja väljakutsuvaid hetki üles lugedes meenub mulle sõber, kellega tuli kolm korda terve päev oodata EMO-s, et protseduuridele saada. Pidin kolmas kord oma müügioskuse nipid mängu panema ja kõik vajalik sai tehtud. Poleks ma märganud eelnevalt patsiendi tervise halvenemist, oleks tagajärjed olnud drastilised. Peale haiglaravi võtsime ka toitumiskava ette, mis oleks tervisele kasulik, lisaks igapäevaselt tuletan sõbrale ka meelde, et tuleks ravimeid võtta.

Rõõmsad hetked on need, kui näed patsiendi arengut ja sära silmis. Üks sõber polnud kahjuks pool aastat võimeline rääkima ning suhtlesime ainult kehakeeles. Tema enda tahtejõu ja ka minu päeva tegemistest rääkimina päädis esimeste sõnade ütlemisega. Mõlemal olid pisarad silmis! Meie kohtumised algavad ja lõppevad käesilituse, pai tegemise ja aknal levitamisega.

Nii et võta julgelt ühendust ja broneeri hooldusabiline! Nii saad korraks ise hinge tõmmata ja meie tagame, et su lähedane on hoitud ja turvalistes kätes!

Tel:  588 03 616 

e-mail: info@caremate.ee

Või telli kohe www.caremate.ee