VAIMNE TERVIS JA IMMUUNSUS- KUIDAS NEID HOIDA, ET ENNETADA HAIGESTUMIST?

02 oktoober, 2020

Suvi küll veel kestab, kuid ilmad juba üsna sügisesed.
Viirus meie ümber vaikselt kasvab ja ennast ning lähedasi peab rohkem hoidma.
Et valmistuda külmaks ja pimedaks ajaks, tuleb sel sügisel ehk veidi enam
tähelepanu pöörata immuunsussüsteemi hoidmisele ning panna rõhku hügieenile. Mida selleks teha ja kuidas õigel ajal ohumärke ära tunda?

Maailma Terviseorganisatsioon kirjeldab vaimset tervist kui heaoluseisundit, milles inimene realiseerib oma võimeid, tuleb toime igapäevase elu pingetega, suudab töötada tootlikult ja tulemusrikkalt ning on võimeline andma oma panuse ühiskonna heaks. Kerge öelda, kuid kas nii kerge ka teha, kas pole?

Väga sage nähtus meie ümber, mis esimeseks ohufaktoriks terviseprobleemide tekkele, on stress. Stress on keha ärritav seisund, mis kurnab inimest nii vaimselt kui füüsiliselt. Stressi puhul ei tööta immuunsussüsteem täiel võimsusel ja läheb hoopis „säästurežiimile’’. Teadlased ütlevad, et kui kehas on kõrge stressihormooni kortisooli tase, lülitab keha end säästurežiimile ja esimene asi, mille pealt ta ennast tagasi hakkab hoidma, on immuunsüsteem. Soovitatakse kasutada vitamiine, et stressi leevendada, kuid kas mitte ei peaks me tegelema ka nende põhjustega, millest stress üldse alguse saab?

Et tervena püsida, peab immuunsussüsteemi hoidma tugevana. Seega üheks ennetavaks tegevuseks on stressist hoidumine. Stress tekib organismi jaoks tavapäraseks saanud äärmuslikes tingimustes. Näiteks üksindus, pingeline elukeskkond, raske töö, tavapärase elurütmi muutus, iseenda või lähedase inimese raske haigus, trauma, mure lähedase pärast, toimetamine ebasobivates kliimatingimustes või ka lihtsalt väsimus ja kurnatus. Tihtipeale tekib tugevam stress mitme tingimuse koosmõjul ja nii on haigused ka kergemini külge hakkavad.

Seega tekib küsimus, mida saab loetletud nimekirjas olevatest tingimustest muuta ja kuidas seda teha? Osades asjades saab CareMate Sind ja Sinu peret aidata, kuna paljudel puhkudel piisab toetava hoolesõbra olemasolust. CareMate kaudu saad leida endale või oma erivajadusega lähedasele professionaalse hooleandja, kes tuleb leevendama üksindust, aitama võtta õlgadelt koormust koduhooldustoimingutes ja lähedase hooldamisel ning nii ennetada nii Sinu enda kui lähedaste haigestumist. 

CareMate missioon on aidata kaas iga inimese täisväärtuslikumale elule, et meil oleks õnnelikum ja tervem ühiskond.

Hoolime koos! Hoolime iseendast ja hoiame oma lähedasi.