Viis soovitust libedal jääl ohutult liikumiseks

18 jaanuar, 2022

Igaühel meil on väljas käia aegajalt ikka tarvis. Praegusel jäisel ja libedal ajal on see aga oluliselt raskendatud. Seega ei taha vahel isegi mõelda sellele, et tuleb taaskordne käik ette võtta. Hirm on kukkuda suur, sest mine tea, mis kehaosa või liigese võib selle tõttu trauma saada. Mida siis teha, et oleks turvaline? Jah, üks võimalus on väljas käimist vältida, kuid paratamatult tuleb ette vajadusi teha külastusi, visiite või kasvõi tiir toidupoodi.  Loe lähemalt soovitusi jää ja libedaga turvaliselt liikumiseks:

1. Muretse endale ja oma lähedastele jäänaelikud.

Libisemisvastased jäänaelikud saab kinnitada jalatsite külge. Terviseabivahendite ITAK  keskuses müüdavad jäänaelikud snowfox katavad nii päka kui kanna osa ja on saadaval eri suurustes. Hind ei ole ka kuigi kallis, kõigest 6.80 € paar.

2. Teosta aegajalt abivahendite otsikute kontrolli.

Liikumiseks kasutatavate karkude või kepi kasutajatel on mõistlik kindlasti üle vaadata, kas kummiotsikud on terved. Katkine kummiots ei pruugi pinnasega haakuda ning abivahend võib ootamatult paigalt libiseda. Seda võib ette tulla mis tahes pinnasel, seega kontrollida võiks otsikuid tihedalt. Kui on aga jäine aeg, siis kindlasti uurida võimalusi lisada otsikutele jääteravik. See aitab libedal pinnasel kinni haaret paremini toetada. Invaru veebipoest võib leida kroonmudeliga jääteraviku 5.20 € eest tükk. Paigaldamise osas küsida nõu klienditeenindajatelt.

3. Väldi üksi väljas liikumist ja kutsu abijõudu CareMate`st.

Mis oleks parem, kui hoida kellegi tugevast käevangust, kui tarvis on käia arstikülastusel või muudel asjatoimetustel? Kui parasjagu pole kedagi tuttavat või lähedast ajaliselt võimalik paluda, on CareMate hooleandjaid võimalik poekülastuste ja välivisiitide tegemiseks appi kutsuda. Vali endale sobiv abiline ja vaata, kas ajad klapivad tema profiilil kuvatud aegadega. Erinevate hooleandjate valiku leiab leiab SIIT. Kui ei ole soovi ise välja minna, on võimalik hooleandja enda asemel apteeki või poodi saata.

4. Kui liigud rulaatori või ratastooliga, kasuta õigeid liikumistehnikaid.

Kõigil, kellel kasutuses ratastega abivahend, on esmatähtis jälgida, et rehvid oleksid täis ja pidurid töötaksid korralikult. Kui väljas on libe, siis kindlasti liikuda aeglasema kiirusega, et oleks võimalik libisemise korral sellele reageerida. Kasutada kindlasti kindaid. Need peaksid olema soojad ja vastupidavast materjalist, et järskudele liigutustele külmas vastu pidada ja sellega kaitsta käsi ja hoida end külmetumast. Tugevast materjalist kindad haakuvad paremini ka ratastooli tõukerõngastega.

5. Veendu, et sina, sinu lähedased ja abivahendid on pimedas nähtavad.

Lisaks sellele, et kanda helkurit, on soovitatav kanda neoonvärvides ning heledast riidest elemente üleriietel, mütsil, sallil ja miks ka mitte, kinnastel. Kui kasutuses on abivahendid, tuleb veenduda, et ka neil on nähtavus tagatud. Hea võimalus on selleks soetada nende külge helkurkleepsud, mis on saadaval erinevatest internetipoodidest või suurematest kaubanduskeskustest.

Väljas käimisest hoidumine ei peaks olema esmavalik, kuna pikemalt järele mõeldes pole see ka alati tervisele kasulik. Keskkonna vahetus, liikumine ja värske õhk tuleb ikka tervisele pigem kasuks. Ohutuks liikumiseks on võimalik tuulevaikse ja sajuta ilma korral kasutada jagatud turvalisi nippe ja need tõesti aitavad. Seega, turvalist liikumist!

Kui sul tekib lisaküsimusi, siis kirjuta meile e-mail: info@caremate.ee või alusta kohe tellimist siit.

Hoolides,

CareMate meeskond