5 soovitust, kuidas muuta eaka lähedase elu kodus õnnelikumaks

15 jaanuar, 2021

Praegusel keerulisel ajal ei saa me olla koos oma eakate lähedastega, et jagada neile hellust ja toetust, kuid me saame oma armastust ja hoolt välja näidata väikeste tegevustega, mis neid palju aitavad ning päevatoimetuste tegemise rõõmsamaks muudavad.

Kui soovid oma lähedaste haigestumise riski hoida minimaalsena, siis tuleb kindlasti hoiduda neid pidevalt külastamast. See võib küll mõnel juhul väga raske olla, eriti kui vanainimene on üksinda ning tal pole võimalust ka kellegi teisega kohtuda. CareMate saab sind aidata! Oleme loonud keskkonna, kust saad endale sobival ajal abijõudu tellida. Hooldusabiline on oma ala spetsialist. Saad väärtuslikku aega iseendale juurde ja praegusel perioodil on see ka turvalisem.

Distantseerumine ei pea aga tähendama seda, et inimene on täiesti isoleeritud või üksinda. Peame hoidma vanainimesi, kuid ei saa ka päris niimoodi, et nad tunneksid end hüljatuna. Seega tuleks leida võimalusi, et oma vanaema või vanaisa ikkagi rõõmsana hoida ning oma vanavanematega kasvõi virtuaalsel teel kontaktis olla.

1. Üks mõnus värskendav jalutuskäik!

Kui sul on suur perekond või sa puutud teiste inimestega tihedalt kokku, siis on turvalisuse huvides vanavanematega ühes ruumis viibimine välistatud. Kui su vanaema või vanaisa on veel tragi ja suuteline väljas jalutama, siis saad planeerida väikese jalutuskäigu oma vanavanema kodu läheduses. Värske õhk teeb alati head ning vanavanem on õnnelik, et kodust välja saab.

2. Telli vanaemale või vanaisale toit kulleriga koju!

Kulleriga toidukraami tellimine teeb elu palju lihtsamaks. Nii ei pea sa ise poes kauem aega veetma, et eakale vanemale toitu osta, ning hoiad mugavalt kulleriga toitu tellides kokku oma aega. Saad ostukorvi eelnevalt läbi mõelda ning kuller saab sobival ajal selle vanavanemateni toimetada. Seda muidugi kontaktivabalt! Lisaks on vanavanemad õnnelikud, et ei pea toidukraami pärast muretsema või ise poodi minema.

3. Tehnika aitab teid!

Kingi oma vanaemale või vanaisale iPad ning õpeta teda seda kasutama. Kui vanainimene on õppinud juba nutitelefoni vastu võtma, siis oskab ta ka Facetime’is videokõnele reageerida.

Kui vanainimesel on mõni teine tahvelarvuti või kasvõi nutitelefon, siis leia talle kõige sobivam ja lihtsam rakendus. Videokõnede tegemiseks sobivad näiteks Skype, Zoom, Facebook Messenger, Google Hangouts, Viber või WhatsApp. Proovi kindlasti erinevaid võimalusi, et näha, mida su vanaema või vanaisa kõige paremini kasutada oskaks.

Võib-olla su vanaema ja vanaisa alguses küll kardavad veidi erinevaid seadmeid kasutada, kuid hiljem saavad nad rõõmsalt kogeda, et tegemist ei ole millegi ületamatuga. Tänapäeval muutub tehnika kasutamine ka järjest lihtsamaks. Seadista tahvelarvuti või võimaluse korral uuem mobiiltelefon niimoodi, et videokõned oleksid lubatud ja kõik toimiks. Võta see aeg, et õpetada vanavanematele, kuidas videokõnet vastu võtta. Seejärel saad terve perekonnaga koos nendega videokõnet teha. See küll ei asenda lähedust ja füüsilist kontakti, aga on praegusel keerulisel perioodil siiski abiks.

4. Kudumine on hea tegevus

Kui su vanaemale meeldib näiteks kududa, siis võid talle meeleheaks viia mõnusa lõnga ning uued vardad. Kui ta aga enam kududa ei jaksa või ei taha, siis näiteks joonistamine või maalimine on väga head tegevused, mis aitavad emotsioone väljendada ja loovad rahulolutunde. Uuri oma vanavanemalt, mida ta teha sooviks ja mida selleks vajab, ning vii talle sobivad vahendid.

5. Kutsu CareMate appi!

Kasuta CareMate’i, et leida oma vanavanematele hooleandja. Kui oled ise haige või isolatsioonis, siis pöördu CareMate’i poole ning meie aitame su eakal lähedasel igapäevaste toimetustega kenasti hakkama saada. Meie hooleandjad on professionaalsed ja sõbralikud. Samuti jälgime oma töös kõiki ohutusnõudeid ning kasutame kõiki meetmeid, et tagada eakale turvaline keskkond. Pakume erinevaid teenuseid alustades isikuhooldusteenustest lõpetades koduhooldusteenustega, et su vanavanemad saaksid elada täisväärtuslikult. Oleme ka olemas, kui vanainimene vajab abi koduväliste toimingutega, kui on vaja minna näiteks apteeki või poodi.

Loe siit sissekandest rohkem, kuidas CareMate pakub hooldusabi koroonaperioodil.

Isikuhooldusteenused:

• Riietamine

• Söögi tegemine, soojendamine, vajadusel söötmine

• Pesemine

• WC abi

• Abi medikamentide manustamisel

• Liikumisabi (abivahenditega- ka ratastoolis olevatele inimestele)

Koduhooldusteenused:

• Koristamisabi

• Pesu pesemine

• Triikimine

• Kütmise abi

• Voodilinade ja rätikute vahetus

Välised toimingud:

• Poes ja apteegis käimine

Kui soovid oma vanavanemaid aidata, siis võta meiega ühendust ja leiame sulle parima võimaliku lahenduse! 

Tel:  588 03 616 

e-mail: info@caremate.ee

Või telli kohe www.caremate.ee

Hoolides,

CareMate meeskond