Kuidas hoolitseda oma kaugel elava eaka vanema eest?

22 detsember, 2021

Kui elad ise välismaal ja su abi vajav lähedane on sinust kaugel, siis kuidas tagada vanainimesele kvaliteetne elu koduses keskkonnas? Tema eest hoolitsemine nõuab palju väärtuslikku aega ja jõudu, kuid mida teha olukorras, kui sa ei saagi ise füüsiliselt eakat abistamas käia?

Planeeri elukorralduslikke muudatusi

Kui oled oma lähedasel külas, on oluline talle rahulikult olukord lahti seletada. Tuleb selgeks teha, kui palju saab ta ise tehtud ja kui palju vajab ta abijõudu mujalt. Kui vanainimesel on ka tervis aina halvenemas, siis oleks mõistlik igapäevastes toimetustes appi võtta sõbralik hooldusabiteenuse spetsialist. Loe artiklist lähemalt, miks on koroonapandeemia ajal turvaline just koduhooldust eelistada.

Kindlasti on oluline omavaheline suhtlus

Välismaal elades võib kontakt lähedasega harvemaks muutuda. Su eaka isa või ema jaoks on regulaarne suhtlus aga äärmiselt oluline, kuna ka vanainimesed tahavad tunda ennast vajalikuna ning oma elu kellegagi jagada. Soovime ju tähelepanu ning igapäevaselt oma lähedastele toetuda! Seega helista kindlasti võimalikult tihti kodus olevale pereliikmele ja hoia end kursis, kuidas tema tervislik seisund parasjagu on. Kui vähegi võimalik, tehke ka videokõnesid, sest see tekitab natukenegi rohkem „päris inimkontakti“ tunnet.

Usaldusväärsed naabrid või sugulased

Kas su vanema läheduses elab mõni tragi sugulane? Kas su vanem saab temaga rääkida ja mõnes asjas abi küsida? Või ehk on su vanemal mõni usaldusväärne ja tore naaber, kellega sellel teemal suhelda? Tee kindlaks, kes võiksid ja saaksid talle vajadusel abiks olla. Suhtle nendega ja selgita neile oma vanema olukorda. Ja kui siis peakski sinu äraolekul midagi ootamatut juhtuma, tead, kelle poole pöörduda.

Jälgi, et kodu oleks vanainimesele võimalikult turvaline

Kõige parem koht, kus eakas võiks oma vanaduspõlve meeldivalt veeta, on ikkagi kodune keskkond. Seal on ta harjunud olema ja oma toimetusi tegema. Uus keskkond muudaks vanema ärevaks ja see ei pruugi ta tervisele hästi mõjuda. Nii kaua kui võimalik, võiks vanem jääda elama oma korterisse või majja. Kindlasti veendu, et eakal oleks kõik vajalik kättesaadav.

Kuidas aitab hooldusabiline?

Kõige suurema kindlustunde saad aga siis, kui tellid vanemale hooldusabiteenuse pakkuja. Ainult nii võid kindel olla, et vanem riietub puhtalt, sööb korralikult ja hoolitseb enda eest samamoodi nagu varem. Hooldaja leidmisel tuleks tähelepanu pöörata sellele, et tal oleks kõik vajalikud koolitused tehtud ja et tegu oleks oma ala spetsialistiga. Oluline on, et ta oskaks ka ootamatutes olukordades käituda. CareMate’i keskkonnas on kõikidele hooldusabiteenuse pakkujatele tehtud korralik taustakontroll, seega võid kindel olla, et just sealt saad abiliseks tellida väga professionaalse ja sõbraliku hooldaja. Hooldusabilise kohustused on mitmekülgsed – ta saab aidata pesemisel, söögi valmistamisel, riietumisel ja majapidamistöödes. Samuti saab ta abistada kõikide käikude korral kodust väljapoole – kuhu iganes su vanemal on tarvis minna, seal saab hooldusabiline teda aidata. Tutvu kõikide pakutavate hooldusabiteenustega siin.

Meil on palju kliente, kes ei ela ise Eestis ning on seetõttu hooldusabiteenust vajavast vanemast või lähedasest kaugel. CareMate’i hooldusabiteenuse kasutaja Priit jagab kogemust oma isaga, kes sai ootamatult infarkti ning ei saanud pärast seda enam ise kodus hakkama. Emotsionaalselt on väga raske saada üle süütundest, et ei saa ise oma lähedase juures olla ja teda aidata. Eakast isast kaugel elamine tekitas probleeme, sest pidev muretsemine, kuidas isa hakkama saab, oli väga stressirohke.

Tea, et su vanemad ei pruugi välja näidata ega rääkida, kui hädas nad tegelikult üksinda kodus olles on. Vanem võib öelda, et saab ise kõigega hakkama ja probleeme ei esine. See on ka loomulik, sest ükski ema ega isa ei taha ju, et nende lapsed muretseksid. Kui sul on võimalik videokõnesid teha, siis kindlasti jälgi eaka käitumist. On see samasugune nagu varem? Kas ta suudab tähtsaid asju meeles pidada? Kas tal on huvi pühendada aega oma meelistegevustele?

Kui märkad, et midagi on veidigi korrast ära, palu mõnel oma sugulastest või sõpradest vanema juures käia. Priit otsustas peale isa haiglas viibimist, et turvalisem on appi võtta kvalifitseeritud hooldaja, kes tema isa eest regulaarselt hoolitseb. Seeläbi ei tunne Priidu isa end ka eraldatuna – sõbralik hooldaja valmistab talle maitsva toidu, aitab igapäevastes toimetustes ja on vahva seltsiline, kellega on huvitav rääkida.

Priidu tagasiside CareMate’i platvormile on igati positiivne: „Välismaal elades on mu süda nüüd rahul, et isaga on kõik hästi ja tema eest hoolitsetakse. Suur murekoorem ja süütunne langesid kohe õlult. Aitäh!“

Kui ka sina oled olukorras, kus ei saa ega jõua oma eaka lähedase eest ise hoolitseda, siis broneeri CareMate’i hooldusabiline caremate.ee.

 Võta kindlasti meiega ühendust!
Tel:  588 03 616
E-mail: info@caremate.ee

Või telli kohe www.caremate.eeHoolides,
CareMate meeskond