Kuidas palavusega hakkama saada? 6 head nõuannet eakate hoidmiseks

30 juuni, 2021

Mõnus suvi toob meile küll kauaoodatud soojuse, kuid pikaajaline kokkupuude liigse kuumusega võib osadele inimestele ohtlik olla. Kõige keerulisem on palava ilmaga just väikelastel, eakatel ja ülekaalulistel. Lisaks on krooniliste haigustega inimestel kõrge risk kuumusega seotud tervisemurede tekkeks. Isegi mõne ravimi võtmine võib palavusega probleeme tekitada. Ka väga suur keha rasvaprotsent võib eakate taluvuspiiri mõjutada.

Kui õhutemperatuur küündib 30 kraadini ja isegi üle selle, siis tuleks mõelda, kuidas aidata eakat palavusega toime tulema.

Toome välja kuus nõuannet, mis aitavad eakal paremini kuumust taluda:

1. Vanainimesed ja suvekuumus

Kuna päike on haripunktis just keskpäeval, siis kindlasti ei tasuks õue jalutama minna sellisel kellajal, mil temperatuur on kõige kuumem. Parem oleks selliste palavate ilmadega otsida jahutust siseruumidest ja igaks juhuks mitte välja minna. Kui aga on soov jalutada, siis pigem teha seda hommiku- või õhtupoole, kui õues on juba natukenegi rohkem õhku. Vanainimeste kuumataluvuse piir on erinev, seega peaks lähtuma eaka enesetundest ja tema terviseprobleemidest.

2. Kaitse päikese eest

Kui siiski on vajadus kuuma ilmaga õue minna, tuleks veenduda, et riietus oleks hele ja õhku läbilaskev. Pead peaks päikesepiste ja kuumarabanduse vältimiseks kindlasti kaitsma mütsiga. Samuti ei tohiks unustada päikeseprille. Kaasas peaks olema ka veepudel, et end vahepeal turgutada.

Kui eakas veedab kaua aega päikese käes, näiteks unustades end aeda toimetama, siis võib tekkida kuumarabandus. Selle vältimiseks peaks vahepeal olema varjulises kohas, kastma end jaheda veega ja halva enesetunde korral liikuma viivitamatult jahedasse ruumi.

3. Tarbi rohkelt vedelikku

Palavusega tekib kehas suur aurumine ja vedelikupuudus on kerge tekkima. Tuleb jälgida, et vanainimene jooks rohkelt vett, et ennetada janutunde tekkimist. Vastasel korral võib tekkida kuumarabandus. Kuuma ilmaga tuleks vältida nii kofeiini kui alkoholi sisaldavaid jooke, sest need viivad kehast vett välja. 

4. Leia viise, kuidas kodus oleks suvekuumuse ajal võimalikult jahe

Hea võimalus jahutamiseks on loomulikult konditsioneer, kuid sellega peab ettevaatlik olema. Liigselt tuba jahutades võib see hoopis halvasti mõjuda ja eakas võib haigestuda. Konditsioneer võiks asuda ruumis, kus peamiselt aega ei veedeta, ning hoida uks avatuna. Jahedamat õhku levib niimoodi ka teistesse tubadesse. Ohutum võimalus on osta ventilaator – see aitab palavaga õhku natukenegi liikuma panna.

Kuumarabandus võib tekkida keha liigsest kuumenemisest ning vedelikupuudusest. Sümptomiteks on uimasus või peavalu, pulsi kiirenemine, naha punetamine ja  oksendamine. Segaduses inimene ja teadvusetus viitavad juba eluohtlikule seisundile ning vajavad kiiret abistamist. Seetõttu ongi tähtis eakatel nendel palavatel päevadel silma peal hoida, et veenduda nende ohutuses. 

5. Vanainimene ja jahutamine

Soovituslik on ennast jahutada just kaela tagant, sest seal on kõige suuremad veresooned ja see on kõige tulemuslikum. Seda saab teha kas joogipudeliga või rätikuga, mida oled hoidnud külmas vees. Üsna tõhus jahutus on ka ventilaatori ees istumine, kui nägu on just märjaks tehtud. Lisaks võiks eakas palavaga mitmeid kordi päevas jaheda duši all või vannis käia, et end ülekuumenemise eest kaitsta. 

6. Eaka hooldus – leia abiline

Kui oled mures vanainimese tervise pärast suvekuumuses, on kõige kindlam viis tellida talle hooldusabiteenuse pakkuja. CareMate’i spetsialistid on rõõmuga nõus sind ja su vanemaid aitama. Läbinud vastavad koolitused, on hooleandjad parimad ja turvalisemad kaaslased neil kuumadel suvepäevadel. Teades täpselt, kuidas erinevate haiguste korral käituda, võid olla kindel, et eakas on suurepärastes kätes.

Vanainimese hooldusabi – kuidas saame toetada?

Tihtipeale mõtleme, et peame ise kõike jõudma ja tegema. Kui oled ka ise palavusest kurnatud, on oluline aeg maha võtta ja lihtsalt puhata. Seda saab teha ka täiesti süümepiinadeta! Enam ei pea sa mõtlema, kuidas teises linnas lõõgastuda, juhul kui emal või isal peaks ootamatult midagi vaja minema. Kes neid aitab? Selleks on CareMate’i hooldusabiline, kes on suurima heameelega sinu vanemate jaoks olemas.

CareMate’i hooldusabiline on su emale või isale toeks, et saaksid rahuliku südamega oma toimetusi teha. Sõbraliku hooldusspetsialisti saad broneerida endale sobival ajal ja nii kauaks, kui vaja. Olenevalt vanema vajadusest saab hooleandja käia abistamas igapäevaselt või siis mõnel päeval nädalas. Palavate ilmadega jälgivad spetsialistid kindlasti, et vanemal oleks tagatud kõik tingimused selle kuumaga hakkamasaamiseks. Kui tal aga peaks tekkima vajadus kuskile minna, ka siis saab hooldusabiteenuse pakkuja kenasti vanemat aidata.

Kui eakal on näiteks südamega probleeme või mõni muu terviserike, siis on tal ka kuuma raskem taluda. Tähtis on eakat sel perioodil veidi jälgida. Kui palavusega ei jaksa eakas ise ringi toimetada, saab hooldusabiline kõik tegevused tema eest ära teha. Vanem saab aga puhata ja rahulikult olla.

Kui vanainimesel peaks olema spetsiifilisemaid tervisemuresid, ei tasu karta, et hooldusabiline hätta jääb. Enne broneerimist saad luua hooldusplaani, mis tagab selle, et hooldamine on väga selgelt läbi mõeldud. Kogu info on olemas ja abiline saab vanemaid ka vastavalt aidata. Erinevad vanadusest tingitud haigused nõuavad spetsiaalset lähenemist ja abilistel on kõik vastavad oskused selleks olemas.

Nii et võta julgelt ühendust ja broneeri hooldusabiline! Nii saad korraks ise hinge tõmmata ja suve nautida ning seda kõike süümepiinadeta. Lisaks on su lähedane hoitud ja turvalistes kätes!

Tel:  588 03 616 

e-mail: info@caremate.ee

Või telli kohe www.caremate.ee

Ilusat suve soovides,

CareMate meeskond