Suurenda oma tänutunnet teiste inimeste aitamise kaudu ja saa võrdväärset tasu!

08 detsember, 2021

Vestlesime CareMate’i spetsialisti Ehaga sellest, miks just CareMate’i hooldusabiteenuse osutamine talle kõige rohkem sobib. Eha on juba üle aasta tublilt abivajajatele hooldusabi pakkumas käinud, kusjuures ta teeb seda oma põhitöö kõrvalt, et lisaraha teenida ja inimesi aidata.

Hooleandja töö inimese  kodus – mis see täpsemalt endast kujutab?

Inimese eest hoolitsemine koduses keskkonnas tähendab nii füüsilise kui ka vaimse toe pakkumist, et võimaldada erivajadusega inimesel elada pikema perioodi vältel talle mugavas keskkonnas, kui ta ei saa oma eluga enam iseseisvalt hakkama ja vajab abi. Siin tulebki appi hooldusabiteenuse pakkuja! Erivajadus tekib vaimsest, füüsilisest puudest või kõrgest east.

Miks hakata hooleandjaks?

Eha jaoks on tähtis, et tööd tehes tunneks ta, et suudab olla inimestele vajalik ja positiivses võtmes nende elu muuta. See tänulikkus, mis ta igapäevaselt isiku- ja koduhoolduse ning emotsionaalse toe pakkumisest saab, on nii tore. Sellist kiitmist ei ole Eha teistes töökohtades kunagi varem kogenud ja just seetõttu on hooldusabi pakkuja hea olla.  

Osa erivajadusega inimesi on väga jutukad ja seetõttu me ka selgitame enne abi pakkuma asumist, kui oluline on olla rahulik ja meeldiv vestluskaaslane hooldusabi vajavale kliendile. Tihtipeale ei keskendu hooldusabiasutused klientidele personaalselt, vaid neil kõigil on üks rütm. Kodus elades saab sel juhul oma tahtmise järgi süüa ja jalutamas käia.

Kui näiteks eaka perekond elab kaugel või ei saa piisavalt palju sotsiaalselt olemas olla, siis on just hooldaja see, kes saab eaka suhtlemisvajadust täita. Mõnikord on vanematel inimestel vahvaid lugusid rääkida ning need vestlused on väga humoorikad ja põnevad. Teinekord on klient aga pigem vaiksem ega soovi ise väga sotsialiseeruda. Inimesed on erinevad, nende vajadused on erinevad ja hooldajana saad end vastavalt inimese järgi kohandada. Eha meenutab muheledes, et üks tema klientidest on nii jutukas ja rõõmsameelne, mistõttu on tema juurde alati tore minna. Vahel peab talle isegi meelde tuletama, et suures jutuhoos süüa ei unustaks. Nii palju on ju jagada!

Küsisime Ehalt, kas hooleandja töö on midagi sellist, mida ta ka teistele soovitaks?

Alguses oli Eha veidi skeptiline, kas see töö läbi platvormi ikka on tema jaoks, kuid huvi oli juba tekkinud. Niisiis mõtles ta, et kui ei ole proovinud, siis ei tea ju öelda, kas see sobib või mitte. CareMate’i keskkond tundus selleks kõige sobivam, sest Eha jaoks on tähtis vaheldus. Kuna CareMate’i hooldusabi pakkujana saab ta erinevate klientide vahel vabalt liikuda, tundus see talle väga meelepärane variant. „Nii et kindlasti – kui soovid lisaraha teenida, inimesi aidata ja mis peamine, näha inimestes siirast tänutunnet, kui saad neid abistada, siis on see töö just sulle. Minul on lapsed ammu suured, koduloomi mul ei ole ja enda vanemaid ega vanavanemaid kahjuks ka enam mitte, seega olen väga rahul, et saan oma vaba aega just teiste inimeste toetamisse suunata. Mul on juba tekkinud ka oma püsikliendid, kes võtavad mind alati rõõmuga oma koju vastu ja on väga tänulikud, et ma neid abistan. Lisaks on selle töö juures hea, et saan olla oma aja peremees. Saan ise vaadata, millal ma soovin tööd teha ja millal mitte ning ei pea arvestama teiste inimeste ja nende graafikutega,“ jagab Eha oma kogemusi.

Ööpäevaringne hooldusabi – mis see täpsemalt on?

Selle korral saad abivajaja juures elada, nii et näiteks kaks nädalat teed tööd ja kaks puhkad. Elamiskulude eest sina midagi maksma ei pea. Muu hulgas on sul seal oma tuba, kus on puhas voodipesu, saad kasutada vabalt nii vannituba kui kööki. Perekond peab võimaldama sulle kolm korda päevas toidu, et saaksid abisaajale süüa valmistada ning koos temaga seda hiljem nautida. 

Kui soovid kolida maalt linna või linnast maale, siis on see ideaalne võimalus. Tasu on 104 eurot ööpäeva eest ja tööaeg on kuni kümme tundi päevas. Öösel pead lihtsalt olemas olema, juhuks kui kliendil midagi vaja peaks minema. Kindlasti saad sa kenasti magada ja puhata.

12-tunnine hooldusabi

Hooldusabi 12 tunni vältel tähendab aga seda, et saad abi osutada päeval või öösel. Dementse eaka hooldus näeb tihti ette, et teda on vaja ka öösiti valvata. 12tunnise hoolduse korral oled näiteks paar päeva või nädala tööl ja samuti ka vaba. Või siis kaks nädalat tööl ja kaks vaba. Selle hooldusabiteenuse pakkumise juures on pikemaid tööpäevasid üksteise järgi lihtsalt lühemaajalise hooldusega võrreldes rohkem. 

Kui soovid täiskoha mahus hooldusabiteenuse pakkujana abi osutada, siis on sul mõistlik pakkuda pikemaajalist hoolt. 

„Ka vabu päevi iseendale on seeläbi rohkem – nii jõuab puhata ja oma toimetustega tegeleda,“ räägib Eha ja lisab, et kui tekibki soov seda tööd ikkagi suurema koormusega teha, siis soovitab ta pikemaajalist hooldusabiteenust pakkuda. „Töö on kindel, lihtsalt pikkade vahetustega.“

Lühiajaline hooldusabi


Kui otsid paindlikku lisatööd, siis on hea viis teha lühemaid visiite, mis on väiksema koormusega. Nende käigus saad vastavalt vajadustele inimest kenasti abistada. Selline hooldusabi pakkumine on suurepärane võimalus lisaraha teenimiseks muude toimetuste kõrvalt!

Kuidas saan abistama hakata?

Meie poolt saad küll põhjaliku koolituse, kuid kui sa soovid 12-tunniseid vahetusi teha, siis oleks hea, kui sul on tegevusjuhendaja paberid juba olemas. Kui seda aga pole, siis oleks hea, kui sul on kogemus vaimsete probleemidega inimeste või raske füüsilise puudega inimeste eest hoolitsemisel. Pikemaajalist hooldusabi vajavad kliendid on tihtipeale ka veidi raskemate terviseprobleemidega ning nad vajavad põhjalikumat järelevalvet ja kontrolli.

Võta meiega ühendust ja asu teenusepakkujaks! Tunne end justkui perekonnaliige! Koge imelist tänutunnet läbi inimeste abistamise ning saa selle eest ka väärilist tasu. 

Tel:  588 03 616 

e-mail: info@caremate.ee

Või registreeru kohe www.caremate.ee/caregiver-landing